Гастроємкості
Гастроємкості або GN (Gastro-Norm) — це спеціальні харчові лотки (гастрономічні ємності) прямокутної форми, розміри яких відповідають стандарту EN651-02, в основі яких прийнята одиниця стандарту GN-ЕN 631-1 і 631-2 - "gastronorm container" або " GN pan ". Використовуються для приготування, зберігання і перевезення харчових продуктів. Уніфіковані розміри гастроємкостей є стандартом de facto використовуваних при проектуванні інших видів обладнання, що дозволяє оптимізувати процеси транспортування, зберігання і приготування їжі. Гастроємкості виготовляються з безпечних матеріалів при контакті з харчовими продуктами.
Гастроємкості з поліпропілену або полікарбонату. Полікарбонат (інша назва Лексан, Lexan) – прозорий пластик. Виготовлені з нього гастроємкості міцні, легкі, стійкі до подряпин, легко миються. Гастроємкості з полікарбонату використовуються в мікрохвильових печах для розігріву продуктів, в мармітах для викладки холодних і гарячих страв, зберігання продуктів у холодильному та морозильному обладнанні. Ідеальні для експонування продуктів, готових страв в теплових і охолоджуваних вітринах. Допустимий діапазон температур використання від -80°С до +135°С. Придатні для миття в посудомийних машинах. В якості позитивних споживчих характеристик пластикових гастроємкостей можна також назвати їх прозорість і можливість нанесення градуювальних міток визначення обсягу вмісту.
Гастроємкості з нержавіючої сталі використовуються в пароконвектоматах і іншому гастронормированном обладнанні. При виробництві гастроємкостей використовуються різні види нержавіючої сталі, в основному AISI304, AISI201. Відмінність також полягає у формі кромки, товщини використовуваної сталі. У Вашому розпорядженні величезний вибір ємностей з плоским краєм (спеціально для конвектоматов і пароконвектоматів), з загнутим краєм, з ручками, висувними ручками (для мармітів, ліній роздачі). Допустимий діапазон температур використання від -80°С до +300°С. Придатні для миття у посудомойках.
Гастроємкості виготовляються у відповідності з прийнятими стандартами, що істотно полегшує підбір цього аксесуара професійного обладнання для підприємств громадського харчування від будь-яких виробників – як вітчизняних, так і з ближнього або дальнього зарубіжжя.
Основні модулі гастроємкостей розрізняються за стандартними розмірами GN 1/1, або 530 x 325 мм Решта GN розміри визначаються як: 2/1, 2/4, 1/2, 1/4, 1/3, 2/3, 2/4, 1/6, 1/9, 1/12:
Цифри, наступні за позначенням GN-1/1 позначають глибину (висоту) гастроємкості. Наприклад: GN-1/1-10 означає, що гастроємність має розміри 530мм - довжина, 325мм - ширина, і 10мм - глибина (висота) гастроємкості.
Модель | Глибина, мм | Зовнішні розміри, мм | Внутрішні розміри, мм | Місткість, л |
GN 2/1 | ||||
GN2/1-20 | 20 | 646x530 | 620x500 | 6,5 |
GN2/1-40 | 40 | 12 | ||
GN2/1-65 | 65 | 18,9 | ||
GN2/1-100 | 100 | 31,5 | ||
GN2/1-150 | 150 | 44,9 | ||
GN2/1-200 | 200 | 60 | ||
GN 1/1 | ||||
GN1/1-20 | 20 | 530х325 | 500х300 | 2,5 |
GN1/1-40 | 40 | 5,5 | ||
GN1/1-65 | 65 | 8,5 | ||
GN1/1-100 | 100 | 13,3 | ||
GN1/1-150 | 150 | 20,6 | ||
GN1/1-200 | 200 | 30 | ||
GN 2/3 | ||||
GN2/3-20 | 20 | 352х325 | 329х300 | 1,8 |
GN2/3-40 | 40 | 3,5 | ||
GN2/3-65 | 65 | 5,5 | ||
GN2/3-100 | 100 | 8,9 | ||
GN2/3-150 | 150 | 13,6 | ||
GN2/3-200 | 200 | 19,3 | ||
GN 1/2 | ||||
GN1/2-20 | 20 | 325х265 | 300х238 | 1,2 |
GN1/2-40 | 40 | 2,5 | ||
GN1/2-65 | 65 | 4,2 | ||
GN1/2-100 | 100 | 8 | ||
GN1/2-150 | 150 | 9,9 | ||
GN1/2-200 | 200 | 11,6 | ||
GN 1/4 | ||||
GN1/4-20 | 20 | 265х162 | 238х136 | 0,5 |
GN1/4-40 | 40 | 1 | ||
GN1/4-65 | 65 | 1,9 | ||
GN1/4-100 | 100 | 2,5 | ||
GN1/4-150 | 150 | 4,1 | ||
GN1/4-200 | 200 | 4,9 | ||
GN 1/6 | ||||
GN1/6-65 | 65 | 176х162 | 151х137 | 1,1 |
GN1/6-100 | 100 | 1,6 | ||
GN1/6-150 | 150 | 2,5 | ||
GN1/6-200 | 200 | 3,0 | ||
GN 1/9 | ||||
GN1/9-65 | 65 | 176х108 | 151х83 | 0,5 |
GN1/9-100 | 100 | 0,9 |
Найбільшою популярністю у кухарів користуються стандартні нержавіючі гастроємкості, оскільки вони підходять для виконання більшості операцій на кухні підприємств громадського харчування.
Наявність гастрономічних контейнерів істотно полегшує роботу кухарів, оптимізує використання робочого простору, а також відіграє важливу роль у створенні порядку і затишку на будь-якій кухні, в тому числі і домашньої. Гастроємкості – це дійсно універсальний кухонний інвентар найвищої якості. Купівля гастроємкостей принесе величезну користь і реальну економію на покупці окремої посуду для готування, зберігання і демонстрації страв.
Інші статті
- В этой статье мы попытались подробно разъяснить вопрос касающийся толщины стали в конструкции наших коптилен.